Vi gömmer påskcitroner

veganpaskagg

”Titta pappa, min påskcitron!”

I morse, när treåringen hittade den stora gula plastcitronen som låg gömd under soffan, blev han överlycklig. Han öppnade genast frukten och åt av godiset.

Som vegan och förälder kan det vara svårt att veta hur man ska förhålla sig till påsken. Det är, precis som andra högtider, en fest på djurens bekostnad. Å ena sidan vill man att ens barn ska få uppleva samma kittlande förväntan och glädje som andra barn. Å andra sidan vill man erbjuda en alternativ berättelse, en berättelse som inte utgår från att människan har en självklar rätt att utnyttja djur och djurs kroppar.

Det var förra året som vi bytte ut påskägg mot påskcitroner. Det var en ren slump. Vi åkte till affären för att köpa påskägg men de var slut. I hyllan bredvid låg citronerna. Vi hade snubblat över en motståndshandling, ett enkelt sätt att säga nej till en av alla djursymboler som fyller våra barns liv under påskhelgen.

Nu känns påskcitronerna redan som en tradition.

Staffan Andersson
Veganprojektet Västerås

Kommentera

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>