Sju argument för veganism

batman

Fler och fler blir veganer. Men varför? Vi listar sju argument för att inte konsumera djurprodukter, till exempel kött, mjölk och skinnkläder.

Vad är ett djur? Frågan kan tyckas banal men låt oss börja med en påminnelse om vad som skiljer djur från växter, stenar och tennisbollar. För att göra resonemanget mer levande tar vi ett specifikt djur, ett djur av en art som många äter flera gånger i veckan, en kyckling. Vi bestämmer att kycklingen är en hona och kallar henne Batman.

Det som skiljer Batman från en tennisboll är förstås att hon har ett medvetande. Batman är någon, inte något. Det som händer i hennes liv har betydelse för henne. Hon har förmågan att uppleva lidande och glädje.

Det finns självklart många och stora skillnader mellan Batman, en fladdermus och en människa men om någon frågar varför vi inte spelar tennis med Batman är svaret att kycklingar, precis som andra djur, far illa av att bli behandlade som tennisbollar. Det är oväsentligt att endast människor kan spela och förstå tennis. Vi har inte rätt att skada varelser som inte kan spela och förstå tennis, till exempel små barn, fladdermöss och senildementa människor.

Innan vi går vidare och presenterar våra argument för veganism vill vi understryka att veganism inte enbart handlar om att sätta sig ner och fundera på om vi har rätt att skada en kyckling eller inte. Det är lika viktigt, om inte viktigare, att lita på den känsla som fyller oss när vi ser en skadad fågel på trottoaren eller bilder från ett slakteri.

1. Använd gyllene regeln
Den gyllene regeln är en regel som finns i flera etiska traditioner. Tanken är att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad. Du får helt enkelt föreställa dig att du är en kyckling i livsmedelsindustrin. Om du inte trivs med tanken bör du inte stödja industrin.

2. Onödigt lidande är fel
De flesta tycker att djur inte ska utsättas för onödigt lidande men varje gång vi köper kött, mjölk och skinnkläder bidrar vi till onödigt lidande. Det är inte nödvändigt att konsumera djurprodukter och att djuren som hamnar på våra tallrikar utsätts för lidande är svårt att förneka.

3. Djur har ett egenvärde
Ingen får enbart behandlas som en resurs för andra. Det är ett av skälen till att slaveri är förkastligt men också ett skäl till att vi inte ska utnyttja djur. Djur är kännande varelser, inte råvaror. De existerar i världen för sin egen skull, inte för oss.

4. Förtryck är fel
Om vi accepterar att företaget Kycklingslakt AB föder upp och dödar kycklingar men inte människor är vi speciesister (artförtryckare). Speciesism är fel av samma anledning som sexism och rasism är fel.

Många tänker att speciesism måste vara okej eftersom människor har ett ”högre värde” än djur men speciesism handlar inte nödvändigtvis om hur vi värderar djur. Poängen är att vi inte borde acceptera att Kycklingslakt AB utnyttjar och dödar någon, oavsett om någon är en kyckling eller en människa.

5. Djur har rättigheter
Björn, en nyfödd människobebis, förstår inte begreppet rättighet men han har ändå grundläggande rättigheter, till exempel rätt till liv, rätt till frihet och rätt till sin kropp. Han har dessa rättigheter eftersom han har ett intresse av att leva, vara fri och undvika lidande.

Nu återvänder vi till kycklingen Batman. Hon har också ett intresse av att leva, vara fri och undvika lidande. Varför har Björn rättigheter men inte Batman? Det är orimligt. Slutsatsen är att Batman också har rättigheter.

En rättighet är ett intresse med en stoppskylt. Vi måste stanna. Vi har till och med en skyldighet att inte kränka en rättighet. Det spelar ingen roll om vi tycker att Björn eller Batman smakar gott.

Djur har givetvis inte exakt samma rättigheter som människor. Batman har inte rätt att ta körkort eftersom Batman inte har något intresse av att köra bil. Djur har först och främst grundläggande rättigheter.

6. Döden är dålig
Att döda en levande varelse, människa eller djur, är att ta ifrån någon allt den har. Om varelsen har kunskap om döden eller inte är oviktigt. Vi dödar inte Björn även om vi vet att Björn har en sjukdom som kommer att leda till att han dör innan någon hinner förklara vad döden innebär. I vissa fall kan det vara försvarbart att döda, till exempel i självförsvar eller om någon lider väldigt mycket. Men det betyder inte att dödande i allmänhet kan försvaras.

7. Djur vill inte
Många barn som blir veganer säger att djur inte vill bli uppätna. Svårare än så behöver inte veganism vara.

Veganprojektet Västerås
Text: Staffan Andersson
Bild: Kaisa Andersson

16 Kommentarer

 1. Jun 23 2016 12:57

  Rätt till liv, frihet och sin egen kropp är en rättighet som vi har skapat. Det är ingen rättighet som finns grundläggande i naturen, eller som följs av någon annan art än våran. Ett barn som föds, lever och dör av svält inom loppet av ett år, vart är dess rätt till liv? Ett barn som våldtas, vart är dess rätt till sin kropp? människor som föds fångar av sin situation, eller regering, vart är deras rätt till frihet? Jag undrar om du också drar andra djur, med tanke på att du nämner specisism, över samma kam som du gör människor. Väldigt många djur dödar andra djur, för mat, för att skydda sitt revir, eller bara för att dom har lust. Är även dom onda? Många av dom måste inte döda för att överleva, men gör det ändå när tillfället uppenbarar sig. Eller gäller dina regler endast oss? och i så fall är det inte du som är specisist?

  • Jun 23 2016 13:49

   Jag tyckte att det var för omständligt att gå in på huruvida rättigheter är naturliga eller konstruerade men jag ser, precis som de flesta, rättigheter som en konstruktion. Men du har rätt i att konstruerade rättigheter, till exempel FNs deklaration för mänskliga rättigheter, inte följs av alla människor och stater. Det är dock inget argument för att kränka rättigheter, tycker jag.

   Nja, det är först och främst de som förstår vad en rättighet är som inte bör kränka rättigheter. Om andra djur än människan har förmågan att göra moraliska överväganden är en omdebatterad fråga. Men om det nu skulle vara så att andra djur, till exempel vargar, har koll på moral men ändå lustmördar och inte enbart dödar för mat så tycker jag nog att vargar borde sluta med det.

   Vill också tillägga att detta inte är ”mina regler”. Vi listar en rad argument för veganism som är vanliga inom djuretik. Om du inte tror på rättigheter så skippa just det argumentet och fokusera på de andra.

  • Jun 23 2016 16:05

   Hej! Djur som t.ex. lejon behöver kött biologiskt och har instinkter för att döda. Ingen annan djurart föder upp djur i massmängder och göder dem för att sedan ta livet av dem, det är inte ett naturligt steg i näringskedjan :-)

 2. Jan 03 2017 22:35

  Gillar hur du resonerar Staffan. Vegetarian i 15 år, vegan sedan nyår.
  Make the connection.
  kärlek från Nina

 3. Maj 30 2017 18:40

  Bellshit. Naturens lag är att den starkaste bästemmer

  • Jan 16 2018 08:57

   Människan är inte den starkaste arten på den här jorden, om du tror så :D Människan är smartare, ja. Men vi har utnyttjat våran ”smarthet” (om man verkligen kan kalla oss smarta, vi förstör bara) till att göra grymma saker som förstör våran värld. Att prova något nytt är inte heller farligt, så prova vegansk mat It’s delicious :)

   • Mar 15 2019 09:02

    Sanning

  • Mar 15 2019 09:33

   Som Julia var inne på, människan är inte starkast. Det du nog syftar på är ”survival of the fittest” de som anpassar sig överlever, inte de som anpassar sig bäst bestämmer (eller på något vis skulle behöva exploatera alla andra arter).

  • Apr 24 2020 11:00

   host host *bullshit*

 4. Dec 27 2017 08:48

  Djuren i regnskogarna då, har inte dem ett egenvärde? Har inte de rätt att leva och ha kvar sina hem som skövlas bort för att veganer ska kunna få sina soya/mandel/avokadowhatever produkter?

  • Jan 16 2018 08:33

   Ungefär 80-90% av all soja som odlas i stora mängder vid regnskogen går till köttindustrin, så skyll inte på att veganer skulle vara större miljöbovar.
   ”Arten avokado växer vilt från Mexiko i norr ner till länderna runt Anderna i söder. Numera odlas arten över hela världen på platser med lämpligt klimat.”
   Vi behöver alltså inte skövla skog för att äta avokado.
   Och mandeln hittar jag ingen info om att det skulle skövlas regnskog av. Lär dig att hitta källor innan du för ut din åsikt och dina tankar.

   • Apr 04 2018 21:23

    Du har så rätt! Älskar ditt underbyggda argumenterande!

   • Mar 15 2019 09:44

    Mandel odlas i stor utsträckning, över 50%, i USA, där finns ingen regnskog.

 5. Feb 28 2019 06:50

  Bra som fan!!!! Kram från en ”sån däringa könsti vegan” ❤❤❤

 6. Mar 15 2019 09:03

  Det här är det bästa jag läst

 7. Sep 05 2019 07:57

  bullshit. ät kött plus batman

Kommentera

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>