Se slaktfilm få pengar

filmens

I helgen var Veganprojektet Västerås med på Västerås Cityfestival och i år provade vi ett nytt grepp vid vårt informationsbord. Alla festivalbesökare erbjöds tio kronor för att se en två minuter lång film från ett slakteri. I USA har djurrättsorganisationer visat slaktfilm och gett bort dollarsedlar under många år men i Sverige är aktiviteten ovanlig.

Västerås cityfestival pågår i tre dagar och tio till tjugo personer såg filmen varje dag. Några yngre killar undrade om det finns slakterier i Sverige (!) och i så fall var. Det kändes givetvis viktigt att fånga upp de personer som tittade och ha ett samtal efteråt. Många blev rejält omskakade. Ungefär en tredjedel valde att inte ta emot tian.

Filmen tog vi från Youtube och den visar en vanlig dag på ett slakteri. Inga ”missförhållanden”, ingen personal som medvetet plågar djuren. Väldigt få ifrågasatte att filmen var representativ och eftersnacken handlade, precis som vi hade hoppats, om huruvida vi har rätt att utnyttja och döda djur eller inte.

En fördel med att visa filmen var att det blev en ”djurrättslig stämning” vid bordet. Vid tidigare informationsbord har många samtal till en början handlat om recepten till de kakor som vi bjuder på och om veganism är bra för hälsan. Nu gled samtalen snabbare in på djurrätt. På ett sätt blev det nog lättare för besökarna att förstå föreningens ideologi och syfte när vi visade slaktfilm. De flesta valde att inte se filmen vilket i sig var en bra utgångspunkt för ett samtal.

En annan vinst var att alla människor som gick förbi bordet var tvungna att ta ställning till vårt erbjudande. ”Det där vill man ju inte se” sa flera som passerade. Förhoppningsvis satte skylten igång några tankar.

Efteråt var vi väldigt nöjda och vi är överens om fortsätta med film, särskilt när vi medverkar på större arrangemang, till exempel festivaler. Det är svårt att hitta några nackdelar. Visst, några gånger kom det fram tonåringar som först och främst var intresserade av pengarna (även om de ställde några artiga frågor) men några tior mer eller mindre kändes inte som hela världen och dessutom tittade de ju på filmen!

En möjlighet för framtiden är att göra en ännu större skylt och verkligen försöka locka folk till bordet med hjälp av filmen men i nuläget vill vi nog inte göra filmen till ett huvudnummer. Vi tänker att filmen även fortsättningsvis får fungera som ett komplement till kakorna, broschyrerna och banderollen. Vi gillade känslan av att det hände lite av varje vid bordet.

Slaktfilm vs festivalbesökare. 1-0.

Veganprojektet Västerås

Filmen vi visade på Västerås Cityfestival finns här.

Kommentera

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>