Glimtar från våren

ejder

Våren närmar sig sommar och vi tittar tillbaka på några av de utåtriktade aktiviteter vi har haft under året. Linn skriver om ett uppmärksammat föredrag, en vegofest och semlor. 

mmmar
Lagbrott för djuren
I torsdags (12/5) arrangerade vi en föreläsning med djurrättsaktivisten Martin Smedjeback på Västerås Stadsbibliotek. Ett femtiotal personer kom för att höra honom prata om civil olydnad som metod för förändring. Bland åhörarna fanns både veganer och de som förespråkade att djur ska användas inom livsmedelsproduktionen, till exempel en representant från Lantbrukarnas Riksförbund. Denna blandning ledde till en hel del intressanta diskussioner!

Förra sommaren tog sig Martin Smedjeback och fem andra aktivister in på olika djurindustrier i Sverige för att frita åtta hönor, två grisar och en fisk. Det hela var noga planerat och alla utom fisken, som klarar sig på egen hand i havet, kördes till nya hem där de nu får leva färdigt sina liv i trygghet och utan att bli utnyttjande.

Aktionsgruppen, som kallar sig Tomma burar, informerade polisen om händelserna och i januari dömdes de för stöld av grisarna och hönorna, vilket gruppen menar är fel eftersom att djur är egna individer och inte prylar som kan ägas. Påföljderna blev villkorlig dom och böter för samtliga utom Martin Smedjeback som istället fick avtjäna ett månadslångt fängelsestraff.

Inför torsdagens föredrag började kritiska kommentarer dyka upp på bibliotekets Facebook-sida. Där gick att urskilja ett tydligt missnöje och det ifrågasattes att biblioteket upplät sina lokaler till en föreläsare som blivit dömd för brott. Västerås stadsbibliotek svarade med att de ämnar vara ”en öppen arena för diskussion och samtal inom yttrandefrihetens gränser”, vilket vi i Veganprojektet Västerås är tacksamma för!

Föredraget med Martin Smedjeback filmades och finns här
Artikel i VLT om föredraget

sdf

Uppsala Vegofest
Den 23-24 april medverkade Veganprojekten på Uppsala Vegofest. Vi var ett tappert gäng med medlemmar från Västerås, Eskilstuna och Stockholm som trotsade blåst, regn och hagel men som stundtals även fick njuta en värmande sol. April månad kan inte beskyllas för att vara ensidig!

Vi hade turen att stå bredvid den veganska cateringfirman Los Vegos, vilket betydde närhet till provsmakning av bland annat skagenröra, chana masala och morotskaka… Och de var långt ifrån ensamma om att bjuda på godsaker. Efter några varv på mässan var magen full av alltifrån rawfoodglass till vegansk ost, olika sorters köttsubstitut och snacks, absolut något för den som likt mig inte skaffat biljett till buffén. Utöver livsmedel fanns också försäljning av bland annat kläder och böcker.

På Uppsala Vegofest gick även att finna andra djurrättsdrivande organisationer, en scen med liveunderhållning i form av dans och musik samt en sal som gästades av olika föreläsare. Jag valde att lyssna på Gustav Söderfeldt och hans historia om att gå från grisbonde till vegan.

En teori han delade med sig av var att en nog måste vara ”lite lagom empatistörd” för att kunna leva ett liv med det våld som ett systematiskt uppfödande och dödande av andra individer innebär. Med målande beskrivningar vittnade Gustav om att det inte finns något fint med att döda, oavsett hur bra djuren har haft det innan slakten eller trots att deras kroppar sedan säljs dyrt som närproducerat, ekologiskt kött i butiken. Att en för att kunna somna om natten måste acceptera sig själv och därmed behöver intala sig att en gör rätt fastän något känns väldigt, väldigt fel. Gustav klarade till slut inte av att ignorera sina känslor mer och avvecklade verksamheten.

Många av mässans besökare var, inte helt oväntat, redan veganer eller vegetarianer, men att visa stöd för deras val eller att som för de sistnämnda uppmuntra att övergå till en helt animaliefri konsumtion är också ett viktigt jobb!

Intervju med Gustav Söderfeldt och Caroline Walberg som tidigare födde upp grisar finns här

semlor

Favorit i repris
En välbeprövad metod för att locka människor till djurrättsliga samtal är genom gott fika. Under fettisdagen tog vi tillfället i akt och ställde oss på stan med bord, flyers med information kring veganism och ett gäng hembakta semlor i miniformat. Precis som förra året blev det väldigt uppskattat!

Att somliga kom fram och tog en semla utan att vilja prata gör mindre. Kanske gick de ändå därifrån med insikter som att traditionella bakverk faktiskt går att göra utan animaliska ingredienser eller att veganer kan vara ganska trevliga typer, som vem som helst.

När det var dags att packa ihop för dagen låg några små, frusna semlor kvar på fatet och vi började fundera kring vilket öde de skulle få gå till mötes. Just då dök en skara barn och vuxna, som till antalet såg ut att matcha de kvarvarande semlornas, upp. Någon av oss såg chansen och bjöd ut de sista bullarna till dem. Svaret blev att de gärna hade tagit om det inte vore för att de är veganer. ”MEN DET HÄR ÄR VEGANSKA SEMLOR!”, ropade vi och alla levde sedan lyckliga.

Tillökning
I början av 2016 anslöt sig fyra nya medlemmar, mig inräknad, till Veganprojektet Västerås och sedan dess har vi fått ännu ett tillskott till gruppen, vilket känns lovande. Nu är vi 14 medlemmar som tillsammans kan fortsätta kampen för allas rätt till sitt eget liv!

Linn, Veganprojektet Västerås

Kommentera

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>