Föredrag och workshop med Martin Smedjeback

martins

Måndagen den 30 mars arrangerar vi ett föredrag med freds- och djurrättsaktivisten Martin Smedjeback på stadsbiblioteket i Västerås. Föredraget handlar om djurrätt och psykologi och har titeln ”Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor”. Det är fri entré och efteråt bjuder vi på vegankakor. Kom som du är och ta gärna med en vän! Evenemanget börjar klockan 19.

Vi ställde några frågor till Martin Smedjeback inför föredraget.

Vad ska du prata om?
– De psykologiska mekanismer som är ansvariga för att vi behandlar djurarter så olika. Men också om varför vi människor ofta följer samhällets normer även när de går emot våra egna värderingar.

Varför älskar vi hundar, äter grisar och klär oss i kor?
– För att vår kultur har lärt oss att vi ska äta och klä oss i vissa djurarter, andra ska vi ha som familjedjur. När man börjar titta närmare på detta fenomen märker man snabbt att uppdelningen är slumpmässig. Grisar är till exempel mer intelligenta än de flesta hundar och lika sociala. Grisar kan vi äta men hundar skulle de flesta av oss aldrig kunna lägga på tallriken.

Vilka reaktioner brukar du få på föredraget?
– Mycket nyfikenhet! Det är inte många som har funderat på de här frågorna innan men de flesta av oss tycker att det är spännande med psykologi – det handlar ju om oss själva! Jag upplever också att flera får en annan syn på vårt förhållande till djuren.

Varför är du engagerad i djurrättsfrågor?
– När en person upptäcker och erkänner vilket enormt lidande som djuren utsätts för av oss människor är det svårt att inte engagera sig, tycker jag. Vad vi utsätter djuren för är en av de största moraliska frågorna i vår tid. Jag upplever också att vi har stor chans att göra situationen för djuren mycket bättre. Det är fler och fler som är villiga att se förtrycket av djuren och som blir engagerade mot det.

Du har ett projekt som heter Ett år för djuren. Vad är det?
– Under 2015 arbetar jag med djurrätt på heltid. Jag gör det utan någon anställning och arbetar både själv och i samarbete med olika organisationer och personer. Projektet är möjligt eftersom  människor har bidragit med gåvor så att jag slipper att ha ett lönejobb under året och kan ägna all tid åt djuren.

Besök gärna www.ettårfördjuren.se där Martin Smedjeback bloggar om projektet.

På eftermiddagen samma dag (30 mars) håller Martin Smedjeback en workshop i effektivt djurrättsarbete. Den riktar sig främst till människor som redan är engagerade för djuren eller som vill engagera sig. Genom övningar och samtal utforskas vilka strategier och metoder som är bäst för djuren och för djurrättsaktivister. Workshopen äger rum mellan klockan 15 och 17. Lokal: Växhuskällaren (ABF:s konsertlokal i Växhuset). Anmälan sker via mejl: vasteras@veganprojekten.se

Kommentera

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>