Alla gillar djurrätt

smedjeback

Det var inte lätt att hitta en ledig stol i bibliotekets hörsal i måndags. Drygt hundra personer kom för att se Martin Smedjeback prata om människans förhållande till djur. Vi i Veganprojektet Västerås blev förstås glada och förvånade men på ett sätt kanske vi måste sluta bli förvånade över att människor är intresserade av djurrätt.

De flesta är, trots allt, inte bekväma med att djur spärras in och dödas. Ingen vill se en slaktvideo. Så när djurrättsorganisationer bjuder in till evenemang och erbjuder andra förklaringar än att köttätande är normalt, naturligt och nödvändigt är det ganska logiskt att människor kommer för att lyssna.

Martin Smedjebacks föredrag ”Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor” handlar om den här motsättningen och hur vi socialiseras in i ett samhälle som dödar djur även fast vi inte själva vill döda djur. En person i publiken berättade om när hon som barn åt en gris hemma hos en släkting som hade en grisgård. När hon fick reda på att grisen kom från den egna gården smakade inte köttet lika gott. Grisen hade blivit en individ. Döden blev tydlig, inte abstrakt som bland filéerna i mataffären.

Efter föredraget bjöd vi på kakor. Många samtal handlade om huruvida växter kan känna smärta eller inte. Som veganer har vi fått frågan många gånger tidigare men istället för att avfärda frågan är det viktigt att ta frågan på allvar, lyssna och ännu en gång svara att växter inte har något centralt nervsystem. Att frågan över huvud taget ställs är ett tecken på att personen har börjat fundera på hur hen ska kunna rättfärdiga sina matvanor.

”Steg för steg, maträtt för maträtt, samtal för samtal, kan vi förbättra djurens situation, tills den dag kommer då alla djur lever i frihet.” Så sa Martin Smedjeback i slutet av sitt föredrag.

Ta ditt första djurrättsliga steg redan idag. Bli vegan!

Film. Martin Smedjeback håller sitt föredrag på mässan Vegovision i Umeå.

Kommentera

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>