Veganföredrag till folket

ramwin

Vill du att fler ska få upp ögonen för djurrätt och veganism? Ett bra och enkelt sätt är att arrangera ett föredrag. En annan variant är att själv skriva och hålla ett föredrag. Under vintern och våren har Ramin Winroth rest runt i Sverige med föredraget Jämlikar eller mat? Vi ställde några frågor till Ramin.

Vad handlar ditt föredrag om? 
– Det är en introduktion till djurrätt och veganism. Jag pratar om ämnet ur flera perspektiv, till exempel normer, kultur, känslor och moral. De flesta tänker inte på de här frågorna i sin vardag, så det viktigaste har varit att få folk att börja tänka efter.

Varför har du valt att föreläsa?
– Jag har känt en frustration över att en viss slags grundläggande aktivism, som att föreläsa om djurrätt och veganism, knappt görs i Sverige idag. Istället länkas det ofta till föreläsare från USA, som förvisso är jättebra, men som utgår från en annan kontext. Jag har också funderat mycket på vad som faktiskt är effektiv aktivism, och att klämma in allt från tio till hundra personer som lyssnar på dig oavbrutet i en timme är väldigt effektivt i relation till tiden du lägger ner.

Hur gick tankarna när du skrev föredraget?
– Jag försökte utgå från hur icke-veganers tankar brukar gå och vilka frågor de brukar ställa. Eftersom det finns väldigt många olika ingångar till djurrätt så var det ganska svårt att bara välja vissa och i vilken ordning de skulle komma. Men jag försökte nog utgå från sådant som människor snabbt förstår och har lätt att ta till sig, och byggde sedan vidare på det därifrån.

Hur många gånger har du hållit föredraget?
– Åtta gånger tror jag, men jag skulle gärna hålla det fler gånger och på fler ställen. Jag har oftast varit på folkhögskolor, men jag har även hållit föredraget på evenemang med djurrättstema och på gymnasieskolor. Det har varit allt från enskilda klasser som haft temaveckor kring rättigheter till att alla elever samlats i aulan för att lyssna.

Vilken respons har du fått?
 – Övervägande positivt. Efter varje föreläsning har alltid någon eller några kommit fram och berättat att de ska bli veganer, och de som inte bestämt sig på studs har ändå sagt att det var en ögonöppnare, främst för att en kanske inte ens tänker på en så grundläggande sak som om det faktiskt är moraliskt acceptabelt att utnyttja andra djur bara för att de inte är människor. Det har funnits ett fåtal individer som slagit bakut och försökt ifrågasätta mig under föreläsningarna, men de har varit undantag.

Hur blev du intresserad av djurrättsaktivism?
–Jag blev vegan för några år sedan men kände rätt snabbt att det inte var tillräckligt. Det spelade ingen roll om bara jag var vegan, många fler behövde bli det om vi skulle kunna komma någonstans. När jag aktiverade mig var jag rädd för att jag inte skulle kunna göra något eftersom jag inte hade någon egentlig kompetens eller utbildning. Men alla kan göra något, och en lär sig så himla mycket under tiden en aktiverar sig. Jag kunde mer än vad jag trodde och mitt intresse har bara vuxit eftersom jag ser utdelningen av att vara djurrättsaktivist. Nu håller jag på att starta upp Veganprojektet Göteborg med några andra personer i Göteborgsområdet.

Har du några tips till de som själva vill ut och föreläsa?
 – För det första vill jag bara uppmana alla som någon gång gått i tankarna att göra slag i saken och skriva samt hålla egna föredrag. Det är lättare än vad du tror! Du behöver inga specialkunskaper, utbildning eller annat, bara engagemang och tid. Mina tips är att inte försöka komma på egna djurrättsteorier, utan att använda andras teorier och tankar. Det finns en uppsjö av aktivister som har hållit på hela sina liv och som skrivit väldigt bra om etiska teorier, politiska visioner och psykologiska mekanismer. Utgå från de teorierna och ta det du tycker är bäst och använd dem med egna ord i ditt föredrag. Försök att hålla det ganska enkelt, lättförståeligt och kärnfullt. Utgå från att människor är intresserade, för det är de. Glöm inte att öva mycket så att du känner dig trygg med föredraget, då blir det roligare för både dig och publiken.

Hur anlitar man dig som föredragshållare?
– Hör av dig till något av Veganprojekten eller till mig personligen på raminwin@gmail.com eller 0768482455. Föredraget är kostnadsfritt och passar på skolor, för organisationer och för allmänheten.

Ramin Winroth håller föredraget “Jämlikar eller mat?” på Vegoforum 2015 i Veganprojektet Stockholms namn.

Kommentera

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>