I söndags arrangerade vi i Veganprojektet Stockholm en filmfrukost med efterföljande panelsamtal. Det var en lyckad tillställning med många deltagare och en givande diskussion. Evenemanget fick en hel del positiva omdömen och många besökare verkade genuint inspirerade, vilket är precis det vi vill åstadkomma.
Men det fanns ändå en aspekt som gnagde i mig, något som hade gnagt en längre tid. Det var den ekonomiska aspekten. Som en djurrättsorganisation som har för avsikt att folkbilda om djurrätt och veganism är det centralt att såväl djurrätt som veganism görs så tillgängligt som möjligt. Att inte bara hålla informationsbord innanför stadens tullar, att inte enbart föreläsa för den redan pålästa och priviligierade skaran. På samma sätt är den ekonomiska biten central, att inte bara personer med någorlunda stabil ekonomi ska kunna delta i djurrättsliga sammanhang. Nu kostade biljetten till denna tillställning 160 kronor, vilket är mycket pengar om man har det knapert. Dessa 160 kronor kan utgöra skillnaden mellan att närvara och att inte närvara i nämnda djurrättsliga sammanhang.
Jag anser att det är viktigt alla ska kunna nås av djurrätt och veganism, inte enbart de som bor lägligt, redan kan mycket eller har ekonomiska resurser. Denna erfarenhet kan vi i organisationen ta i beaktande och lära oss av, och vi diskuterar hur vi kan bli mer tillgängliga. För en rättvisebaserad rörelse som inte på ett rättvist sätt kan sprida information är en rörelse som slår undan benen på sig själv.
Atilla Zeyghami
Veganprojektet Stockholm
Robin
Så sant som det är sagt. Tror också det är jätteviktigt att hålla djurrättsdiskussionen så tillgänglig som möjligt (gratis evenemang t.ex). Tyvärr går det inte alltid.