Slaktfilm och leksakståg

12356958_980020012070756_7155114559271968615_o

I lördags var vi på Vegomässan i Solnahallen. Vi visade film från svenska slakterier, diskuterade speciesism och illustrerade etiska val med hjälp av leksakståg. Det blev många bra samtal om djurens situation och vad vi kan göra för att skapa en förändring. Tack till alla som kom förbi och ett stort tack till alla som har som mål att anamma en vegansk livsstil!

12357010_980020018737422_8642719575550945550_o12375150_980026058736818_633996615845502588_o

Vad gör 160 kronor?

20sedelart

I söndags arrangerade vi i Veganprojektet Stockholm en filmfrukost med efterföljande panelsamtal. Det var en lyckad tillställning med många deltagare och en givande diskussion. Evenemanget fick en hel del positiva omdömen och många besökare verkade genuint inspirerade, vilket är precis det vi vill åstadkomma.

Men det fanns ändå en aspekt som gnagde i mig, något som hade gnagt en längre tid. Det var den ekonomiska aspekten. Som en djurrättsorganisation som har för avsikt att folkbilda om djurrätt och veganism är det centralt att såväl djurrätt som veganism görs så tillgängligt som möjligt. Att inte bara hålla informationsbord innanför stadens tullar, att inte enbart föreläsa för den redan pålästa och priviligierade skaran. På samma sätt är den ekonomiska biten central, att inte bara personer med någorlunda stabil ekonomi ska kunna delta i djurrättsliga sammanhang. Nu kostade biljetten till denna tillställning 160 kronor, vilket är mycket pengar om man har det knapert. Dessa 160 kronor kan utgöra skillnaden mellan att närvara och att inte närvara i nämnda djurrättsliga sammanhang.

Jag anser att det är viktigt alla ska kunna nås av djurrätt och veganism, inte enbart de som bor lägligt, redan kan mycket eller har ekonomiska resurser. Denna erfarenhet kan vi i organisationen ta i beaktande och lära oss av, och vi diskuterar hur vi kan bli mer tillgängliga. För en rättvisebaserad rörelse som inte på ett rättvist sätt kan sprida information är en rörelse som slår undan benen på sig själv.

Atilla Zeyghami
Veganprojektet Stockholm

Veganföredrag till folket

ramwin

Vill du att fler ska få upp ögonen för djurrätt och veganism? Ett bra och enkelt sätt är att arrangera ett föredrag. En annan variant är att själv skriva och hålla ett föredrag. Under vintern och våren har Ramin Winroth rest runt i Sverige med föredraget Jämlikar eller mat? Vi ställde några frågor till Ramin.

Vad handlar ditt föredrag om? 
– Det är en introduktion till djurrätt och veganism. Jag pratar om ämnet ur flera perspektiv, till exempel normer, kultur, känslor och moral. De flesta tänker inte på de här frågorna i sin vardag, så det viktigaste har varit att få folk att börja tänka efter.

Varför har du valt att föreläsa?
– Jag har känt en frustration över att en viss slags grundläggande aktivism, som att föreläsa om djurrätt och veganism, knappt görs i Sverige idag. Istället länkas det ofta till föreläsare från USA, som förvisso är jättebra, men som utgår från en annan kontext. Jag har också funderat mycket på vad som faktiskt är effektiv aktivism, och att klämma in allt från tio till hundra personer som lyssnar på dig oavbrutet i en timme är väldigt effektivt i relation till tiden du lägger ner.

Hur gick tankarna när du skrev föredraget?
– Jag försökte utgå från hur icke-veganers tankar brukar gå och vilka frågor de brukar ställa. Eftersom det finns väldigt många olika ingångar till djurrätt så var det ganska svårt att bara välja vissa och i vilken ordning de skulle komma. Men jag försökte nog utgå från sådant som människor snabbt förstår och har lätt att ta till sig, och byggde sedan vidare på det därifrån.

Hur många gånger har du hållit föredraget?
– Åtta gånger tror jag, men jag skulle gärna hålla det fler gånger och på fler ställen. Jag har oftast varit på folkhögskolor, men jag har även hållit föredraget på evenemang med djurrättstema och på gymnasieskolor. Det har varit allt från enskilda klasser som haft temaveckor kring rättigheter till att alla elever samlats i aulan för att lyssna.

Vilken respons har du fått?
 – Övervägande positivt. Efter varje föreläsning har alltid någon eller några kommit fram och berättat att de ska bli veganer, och de som inte bestämt sig på studs har ändå sagt att det var en ögonöppnare, främst för att en kanske inte ens tänker på en så grundläggande sak som om det faktiskt är moraliskt acceptabelt att utnyttja andra djur bara för att de inte är människor. Det har funnits ett fåtal individer som slagit bakut och försökt ifrågasätta mig under föreläsningarna, men de har varit undantag.

Hur blev du intresserad av djurrättsaktivism?
–Jag blev vegan för några år sedan men kände rätt snabbt att det inte var tillräckligt. Det spelade ingen roll om bara jag var vegan, många fler behövde bli det om vi skulle kunna komma någonstans. När jag aktiverade mig var jag rädd för att jag inte skulle kunna göra något eftersom jag inte hade någon egentlig kompetens eller utbildning. Men alla kan göra något, och en lär sig så himla mycket under tiden en aktiverar sig. Jag kunde mer än vad jag trodde och mitt intresse har bara vuxit eftersom jag ser utdelningen av att vara djurrättsaktivist. Nu håller jag på att starta upp Veganprojektet Göteborg med några andra personer i Göteborgsområdet.

Har du några tips till de som själva vill ut och föreläsa?
 – För det första vill jag bara uppmana alla som någon gång gått i tankarna att göra slag i saken och skriva samt hålla egna föredrag. Det är lättare än vad du tror! Du behöver inga specialkunskaper, utbildning eller annat, bara engagemang och tid. Mina tips är att inte försöka komma på egna djurrättsteorier, utan att använda andras teorier och tankar. Det finns en uppsjö av aktivister som har hållit på hela sina liv och som skrivit väldigt bra om etiska teorier, politiska visioner och psykologiska mekanismer. Utgå från de teorierna och ta det du tycker är bäst och använd dem med egna ord i ditt föredrag. Försök att hålla det ganska enkelt, lättförståeligt och kärnfullt. Utgå från att människor är intresserade, för det är de. Glöm inte att öva mycket så att du känner dig trygg med föredraget, då blir det roligare för både dig och publiken.

Hur anlitar man dig som föredragshållare?
– Hör av dig till något av Veganprojekten eller till mig personligen på raminwin@gmail.com eller 0768482455. Föredraget är kostnadsfritt och passar på skolor, för organisationer och för allmänheten.

Ramin Winroth håller föredraget “Jämlikar eller mat?” på Vegoforum 2015 i Veganprojektet Stockholms namn.

Vegoforum i backspegeln

vs

I lördags var det så äntligen dags för Vegoforum, något vi hade sett fram emot under en längre tid. Trots farhågor om att inte hinna i tid med allt som skulle planeras, beställas och koordineras stod vi fullt redo när Vegoforum slog upp dörrarna klockan tio.

Vi var inte färre än sju personer från föreningen på plats, så att även vi kunde ta del av alla intressanta föredrag som ägde rum under dagen. Inte minst ville många av oss se Ramin Winroths föreläsning “Jämlikar eller mat”, som han höll i Veganprojektet Stockholms namn. Mer om denna föreläsning kommer snart i ett annat blogginlägg!

Under dagen kom många nyfikna människor fram och ville veta mer om oss och vad vi ägnade oss åt, och vi hade många intressanta diskussioner med såväl besökare som andra utställare. Många tog tog även med sig vårt nyskapade påskflygblad, som du hittar under fliken material.

Det kanske mest glädjande inslaget var de personer som hörde av sig både under och efter Vegoforum och ville engagera sig inom Veganprojektet Stockholm. Om vårt arbete kan bidra till att icke-veganer blir veganer och att veganer blir djurrättsaktivister så känner vi att vårt engagemang ger bästa möjliga utdelning.

På något sätt kände vi att Veganprojektet Stockholm blev “på riktigt” efter Vegoforum, och vi ser verkligen fram emot nya mässor, tillställningar och utmaningar!

Träffa oss på Vegoforum

vegovagen

Det har varit full rulle på sistone i Veganprojektet Stockholm! Förutom att veganprojekten.se lanserades nyligen har vi haft månadsmöte, ansökt om att starta en studiecirkel och planerat inför årsmötet. Men det är en sak vi har lagt ned särskilt mycket tid på, nämligen vårt deltagande på Vegoforum i Stockholm.

Vegoforum äger rum den 28 mars i ABF-huset på Sveavägen 41 och årets tema är ”Vegovågen”. Förra året var evenemanget så välbesökt att alla inte rymdes i lokalerna, och med tanke på vilket fotfäste veganismen har fått sedan dess förväntar vi oss ännu fler besökare och händelser på årets Vegoforum. Ytterligare information om denna tillställning hittar ni på vegoforum.se samt på deras Facebook-sida.

Det är en hel del som måste planeras och grubblas över – hur många flygblad vi ska trycka, hur våra t-tröjor ska utformas, om vi ska beställa knappar, hur vi bäst kan dekorera vårt informationsbord och så vidare. Vi har förvisso haft ett par informationsbord vid det här laget, men Vegoforum är en större utmaning för en nybildad förening. Vi ser dock fram emot denna utmaning!

Spännande nog kommer Ramin Winroth att hålla sin föreläsning ”Jämlikar inte mat” i Veganprojektet Stockholms namn på Vegoforum, vilket vi är mycket glada över. Kom gärna förbi vårt bord, om ni så bara tar ett flygblad och sedan smiter vidare!

Välkommen!

valkommen-veganprojekten

Välkommen till Veganprojekten, en ny djurrättsorganisation. Vi vill vara med och bidra till att djurrättsliga idéer blir vardagsmat och att veganism blir samhällsnorm.

Det började förra våren när några personer i Västerås bildade föreningen Veganprojektet Västerås, en djurrättsgrupp som är specialiserad på folkbildning om djurrätt och veganism. Ett gäng stockholmare gillade initiativet och en tid senare fanns även Veganprojektet Stockholm.

Vi inledde ett samarbete och ville ha någonting mer gemensamt än bara namnet. Ganska snart uppstod idén att bilda nätverket Veganprojekten. Under arbetet med hemsidan har vi närmat oss varandra ytterligare genom att ta fram en gemensam ”projektbeskrivning” som finns här. Nu, när vi lanserar hemsidan, känner vi oss som en djurrättsorganisation.

Det här är ett av få gemensamma blogginlägg. I framtiden kommer respektive förening att skriva om nyheter och vad som är på gång. Vi har även en kategori som heter ”Tankar”. Där skriver vi mer fritt om djurrätt och veganism. Det kan vara upplevelser, analyser, svar på frågor, åsikter och tips. Ibland är inlägg under ”Tankar” signerade av enskilda medlemmar och då står inte nödvändigtvis föreningen eller Veganprojekten bakom innehållet. Glöm inte att gilla föreningarna på Facebook eller att lägga till bloggarna i en RSS-läsare om du vill följa oss.

Här är ett citat av författaren Alice Walker som både Veganprojektet Västerås och Veganprojektet Stockholm har på sina flygblad.

”Djuren i vår värld existerar för sin egen skull. De finns inte till för oss människor mer än svarta människor finns till för vita, eller kvinnor för män.”