Lagbrott för djuren

martin_smedjeback_veganprojektet_gbg

Det var ett 70-tal personer som på onsdagkvällen samlades på Frilagret för att höra Martin Smedjeback prata om civil olydnad, öppna djurfritagningar och aktionsgruppen Tomma Burar. Innan föreläsningen drog igång ringlade kön lång till fikabordet, där skagen- och tonfuskrörafyllda baguetter, morotskaka, chokladmuffins och raw-chokladbollar stod uppdukat.

veganprojektet_gbg_forelasnings_cafe

Martin inledde sin föreläsning med att kort berätta om civil olydnad som strategi och metod för samhällsförändring, och vi fick sedan höra mer om just öppna djurfritagningar och aktionsgruppen Tomma Burar.

Gruppen har under augusti månad i år fritagit två grisar, en lax och åtta hönor från olika djurfabriker. Under Martins föredrag fick vi ta del av hur gruppen planerat och genomfört aktionerna, deras känslor och nervositet innan, och reaktionerna efteråt. Lyssna på en poddokumentär om aktionerna här: #29 Tomma burar

Våra tankar efter föredraget har handlat om de många möjliga sätt som finns att bli aktiv för djuren, där fritagningar bara är ett. En kan starta en aktivistgrupp, en vegansk matlagningskurs, prata djurrätt med vänner och familj, ordna djurrättsliga filmvisningar eller starta en bokcirkel för att läsa och diskutera djurrättslitteratur, eller skriva en föreläsning och hålla den på skolor. Möjligheterna är oändliga, och vi hoppas på att kvällen var en inspiration för fler att bli aktiva för djuren – för fler aktivister behövs!

Den som missade föredraget behöver inte vara ledsen – det finns filmat och kommer läggas upp på Veganprojektens youtube-kanal inom kort.

Det här var vårt andra föreläsningscafé för hösten, och det kommer bli ytterligare tre innan året är slut – nästa datum är 28 oktober. Hoppas vi ses då!

3 Kommentarer

 1. Jan 15 2017 15:22

  Finns ni fortfarande? Har ni något på gång i Göteborg?
  Hade varit skönt att hänga lite med likasinnade.

  • Jun 25 2019 11:09

   Och jag ställer samma fråga i 2019.

   Vegan-projekt brukar tyvärr sina ut i sanden med tiden, väldigt trist!

 2. Jun 25 2019 11:17

  ..synd bara att civil olydnad är det som prioriterades här.

  Veganer behöver acceptans av samhället, inte mera mera hat av omgivningen. Det finns många yrken där man inte kan arbeta om man är dömd för brott exempelvis eller tillhör organisationer som utföra illegala saker.

  Veganer måste vara inkluderande, annars kommer vi bara vara en liten extremrörelse som ingen tar på allvar.

Kommentera

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>