Lagbrott för djuren

martin_smedjeback_veganprojektet_gbg

Det var ett 70-tal personer som på onsdagkvällen samlades på Frilagret för att höra Martin Smedjeback prata om civil olydnad, öppna djurfritagningar och aktionsgruppen Tomma Burar. Innan föreläsningen drog igång ringlade kön lång till fikabordet, där skagen- och tonfuskrörafyllda baguetter, morotskaka, chokladmuffins och raw-chokladbollar stod uppdukat.

veganprojektet_gbg_forelasnings_cafe

Martin inledde sin föreläsning med att kort berätta om civil olydnad som strategi och metod för samhällsförändring, och vi fick sedan höra mer om just öppna djurfritagningar och aktionsgruppen Tomma Burar.

Gruppen har under augusti månad i år fritagit två grisar, en lax och åtta hönor från olika djurfabriker. Under Martins föredrag fick vi ta del av hur gruppen planerat och genomfört aktionerna, deras känslor och nervositet innan, och reaktionerna efteråt. Lyssna på en poddokumentär om aktionerna här: #29 Tomma burar

Våra tankar efter föredraget har handlat om de många möjliga sätt som finns att bli aktiv för djuren, där fritagningar bara är ett. En kan starta en aktivistgrupp, en vegansk matlagningskurs, prata djurrätt med vänner och familj, ordna djurrättsliga filmvisningar eller starta en bokcirkel för att läsa och diskutera djurrättslitteratur, eller skriva en föreläsning och hålla den på skolor. Möjligheterna är oändliga, och vi hoppas på att kvällen var en inspiration för fler att bli aktiva för djuren – för fler aktivister behövs!

Den som missade föredraget behöver inte vara ledsen – det finns filmat och kommer läggas upp på Veganprojektens youtube-kanal inom kort.

Det här var vårt andra föreläsningscafé för hösten, och det kommer bli ytterligare tre innan året är slut – nästa datum är 28 oktober. Hoppas vi ses då!

VÅRT FÖRSTA FÖRELÄSNINGSCAFÉ

veganprojektet_gbg_forelasning_cafe

I onsdags var det premiär för vårt föreläsningscafé på Frilagret, och det var också Veganprojektet Göteborgs allra första publika evenemang. Ramin Winroth höll föredraget Jämlikar eller mat? om djurrätt och veganism för en fullsatt lokal. Vi hade inte ens kunnat hoppas på en så lyckad kväll – stämningen var trevlig, fikat sålde slut (trots att vi hade bunkrat upp ordentligt med både veganska fetaostbagels, bullar och kakor) och publiken ställde bra och intresserade frågor. Det kändes extra kul att många efter föredraget sa att de lärt sig något nytt och att det här var vad de behövde för att ta steget och bli veganer. Hurra!

veganprojektet_gbg_ramin_forelasning

Vi fick en känsla av många gått och väntat på att mer djurrättsaktiviteter ska hända i Göteborg och därför känns det extra roligt att vi kommit igång och att vi under hösten kommer att arrangera föreläsningskvällar en gång i månaden. Förhoppningsvis lyckas vi bidra till en mer levande djurrättsdiskussion i Göteborg.

Nästa tillfälle blir 23 september, hoppas att vi ses då!

Jämlikar eller mat?

ramwin

Varje år dödas ett oräkneligt antal djur för mat, kläder, medicinsk forskning och kosmetiska djurtester. Har vi egentligen rätt att döda andra djur bara för att de inte är människor? I föredraget synas vår nuvarande syn på djur, vad den grundar sig i och hur den försvaras.
Ramin Winroth är djurrättsaktivist, aktiv i Veganprojektet Göteborg och i civil olydnadsgruppen Tomma burar. Under 2015 har han hållit föredraget Jämlikar eller mat? för skolor och föreningar.

Tid: 26/8, 19:00
Plats: Frilagret, Stora salen
Tillgänglighet: Mycket god – ramp och stor toalett finns.

Till föredraget erbjuder vi lyxiga bagels och saftiga kakor till självkostnadspris.

Varmt välkomna!

Välkommen!

valkommen-veganprojekten

Välkommen till Veganprojektet Göteborg. Vi är ett nätverk bestående av fem personer som tyckte det var dags för ett veganprojekt i Göteborg.

Vi samarbetar med Frilagret där vi en gång i månaden kommer att anordna kostnadsfria föredrag eller workshops med olika föreläsare om olika ämnen kopplade till djurrätt. Vi vill lyfta veganism och djurrätt till de som inte är bekanta med ämnet, såväl som att diskutera veganismen som rörelse och hur den kan utvecklas.
Följ oss på Facebook!